Unitonderwijs
Unitonderwijs is een manier om ons onderwijs anders te organiseren, personeel effectiever in te zetten en kinderen op een andere manier te laten leren. Dit alles met als hoofddoel: ons onderwijs afstemmen op de onderwijsbehoeften van alle leerlingen. Het gaat hierbij om het vinden van een balans:
- in de mate van eigenaarschap en betrokkenheid;
- tussen zelfredzaamheid en zelfbepaling of autonomie;
- in een focusbepaling tussen persoonlijk-sociale en cognitieve ontwikkeling;
- in de afstemming en personalisering van de didactiek.
In het Unitonderwijs kunnen kinderen makkelijker flexibel worden ingedeeld. Niet meer alleen op leeftijd (leerjaar), maar vooral op waar ze aan toe zijn om te leren. In wisselende niveaugroepen wordt het onderwijs afgestemd op de leerbehoeften van de kinderen. We haken hiermee in op eigentijdse ontwikkelingen, waarbij leerlingen meer verantwoordelijkheden over hun eigen leerproces gaan krijgen; dit noemen we eigenaarschap. De kinderen leren hoe te leren. De leerkracht wordt steeds meer begeleider en coach. Bovenstaande is herkenbaar in onze missie en visie en de kernwaarden van de Waarden.
De tijd waarin wij en dus ook onze kinderen leven, is aan grote verandering onderhevig. Er wordt in de toekomst minder kennis, maar wel meer en andere vaardigheden van kinderen en volwassenen gevraagd: kritisch denken, oplossingsgericht werken, grote nadruk op samenwerkend leren en werken en het creatief zijn in het bedenken van oplossingen. Deze vaardigheden geven het kind de handvatten mee, die het in de snel veranderende wereld nodig heeft. Het is onze taak om de kinderen voor te bereiden op een leven lang leren in een steeds veranderende wereld. Hier passen we ons onderwijs op aan. Het unitonderwijs biedt hiervoor goede mogelijkheden.
Successen
We werken sinds de start van het schooljaar ’20-’21 met de hele school in units en stamgroepen. De successen die we al hebben mogen ervaren:
- De heterogene samenstelling (verschillende leeftijden en niveaus) van de groep heeft een positief effect op het gedrag van kinderen en sfeer in de klas. Met verschillende leeftijdsgroepen in één unit komen kinderen in verschillende rollen. Als jongsten trekken zij zich op aan de oudere leerlingen;
- Het biedt meer mogelijkheden om onderwijs op maat aan te bieden;
- Kinderen kunnen van en met elkaar leren, omdat kinderen met verschillende talenten en leeftijden elkaar ontmoeten en samenwerken;
- Meerdere ogen volgen dagelijks de kinderen. In een unit werkt een team nauw samen en volgt zo de ontwikkeling van alle kinderen en niet alleen de kinderen van de basisgroep. We gaan van “mijn klas” naar “onze kinderen”;
- Door intensieve samenwerking maken teamleden meer gebruik van elkaars kennis en kwaliteiten en leren ze van en met elkaar;
- Niveaugroepen kunnen flexibel ingedeeld worden. Hiermee kunnen we beter rekening houden met de verschillen (specifieke onderwijsbehoeften) tussen leerlingen.
Onderbouwunit
Wij willen ons even voorstellen: wij zijn de Onderbouwunit! In het stukje hieronder zullen we jullie vertellen hoe we werken in de Onderbouwunit.
Een schooldag bij ons ziet er ongeveer zo uit. We starten de dag in 2 stamgroepen, geel en rood. Hierin beginnen we altijd met de inloop. In die stamgroepen spelen en werken ongeveer 15 kinderen van leerjaar 1-2-3 gemengd, samen met elkaar. De kinderen van leerjaar 1-2-3 komen binnen en gaan naar hun stamgroep. Daar mogen ze gaan spelen en werken. Voor de kinderen van leerjaar 1 is het belangrijk dat ze de verschillende werkjes, materialen en hoeken leren kennen en voor leerjaar 2 is het belangrijk dat ze spelenderwijs werken aan reken- en taaldoelen. Zodat ze aan het einde van het schooljaar helemaal klaar zijn voor leerjaar 3. In leerjaar 3 gaat de kinderen aan de slag met leren rekenen, lezen en schrijven, maar leren ze ook nog heel veel door samen te spelen aan de hand van doelen. De taak die de kinderen van leerjaar 3 tijdens de inloop doen, kiezen ze van hun weektaak. Alle kinderen van de Onderbouwunit plannen hun werk in via ons digikeuzebord. Zo heeft de leerkracht altijd een goed beeld welke taken wanneer en hoe vaak door iedere leerling wordt gekozen.
Na deze inloop gaan de kinderen naar een ander lokaal om op hun niveau aan de slag te gaan met de leerdoelen. De kinderen van leerjaar 3 gaan in een lokaal aan de slag met leerstof van groep 3, bijvoorbeeld lezen of rekenen. Leerjaar 1-2 krijgt in de andere lokalen leerstof aangeboden vanuit de methode Onderbouwd. Taal instructies doen we in het Taalplein, rekeninstructies doen we in het Rekenplein en als we met motoriek aan de slag gaan doen we dat in het Motoriekplein. Onze unit heeft dus 3 lokalen. Deze lokalen zijn ingericht met materialen die aansluiten bij taal, rekenen of motoriek. Zo zorgen we voor een rijke leeromgeving.
Leerjaar 1-2 gaat na de inloop in de kring. We hebben aan de muur pictogrammen van de dagen van de week en de activiteiten van de dag. We bekijken deze samen zodat alle kinderen weten wat we die ochtend of middag allemaal gaan doen. Aansluitend hebben we dan een kringactiviteit die over van alles kan gaan: boeken lezen, liedje zingen, versjes opzeggen, Kwink, Verkeer, Muziek, Energizers, CL activiteiten en werken met Onderbouwd. De methode Onderbouwd werkt vanuit thema’s, elke 4 weken starten we met een ander thema. We leren zo thematisch over cijfers en getallen, nieuwe woorden, letters, liedjes, versjes, knutselen, tekenen en nog veel meer. Maar vooral leren we hoe we het met elkaar fijn kunnen hebben. Dit doen we door middel van Coöperatief Leren. Waarbij we met verschillende structuren of werkvormen met én van elkaar leren.
Ook in leerjaar 3 doen we veel aan Coöperatief Leren. Zo leren we van en met elkaar en verwerken we de lesstof op een andere manier dan alleen in een werkboek. Ook leren we elkaar beter kennen met Team- en KlasBouwers. Niet alleen met de kinderen van leerjaar 3, maar ook met de hele onderbouwunit in onze stamgroepen.
Tussendoor hebben we een ochtendpauze met onze stamgroep, waarin we fruit eten. En een middagpauze, ook met onze stamgroep, waarin we een gezonde lunch eten. Vaak lezen we dan ook nog een verhaaltje of kijken we naar een filmpje van Arie de Letterkanarie, of iemand anders van de reken en/of taal flat van Onderbouwd. Zo kunnen we even rustig bijkomen en hebben we weer energie om een frisse neus te halen.
Tijdens de ochtendpauze doen we ook altijd een Check-in. We vragen dan aan de kinderen hoe ze deze dag op school zijn begonnen, hoe ze zich dus voelen. Dat kan neutraal zijn, blij of misschien niet blij. Er is dan de mogelijkheid hier even over te praten en te kijken of we elkaar ergens mee kunnen helpen als dit nodig is. Ook bespreken we dan ook of er al successen zijn, die horen bij de klassenregels van de eigen stamgroep. Heb je misschien iemand helpen opruimen terwijl je zelf al klaar was? Of heb je tijdens het werken de juiste stem gebruikt? Dit zijn voorbeelden van successen.
Tijdens het buitenspelen speelt de Onderbouwunit op het groene schoolplein. Ze gaan dan lekker met de karren en fietsen rijden, spelen in het huisje of bij mooi weer graven in de grote zandbak.
Na de pauzes wordt er altijd weer gewerkt in de lokalen. Misschien is er gewisseld van lokaal omdat bijvoorbeeld leerjaar 3 een rekeninstructie heeft in het rekenplein. Maar in alle lokalen hebben we verschillende hoeken, waarin we naar hartenlust kunnen spelen en werken aan uitdagende werkjes en opdrachten. In de huishoek spelen we na hoe het er in onze omgeving eraan toe gaat, in de bouwhoek worden de mooiste bouwwerken nagemaakt of zelf bedacht, in de lees- en schrijfhoek leren we nastempelen en schrijven. Op de chromebook of IPad doen we allerlei taal-en rekenspelletjes, in de zandtafel maken we de mooiste zandkastelen en in de knutselhoek maken we de mooiste kunstwerken van papier, potlood of met verf. Natuurlijk hebben we ook nog heel veel ontwikkelingsmaterialen in de kasten staan die ons veel leren over (voorbereidend) taal en rekenen.
Als leerjaar 1-2 een werkles heeft gaan ze aan de slag met het digikeuzebord. Alleen dit keer kiest de juf wat we gaan doen. Er worden dan weer instructies gegeven vanuit Onderbouwd, en er wordt gericht gewerkt aan de verschillende doelen. Als er een doel is behaald, worden deze afgestempeld op de Zie Mij Leren kaarten. Deze komen in het portfolio van de kinderen. Zo zien de kinderen, en de ouders, op welk niveau er gewerkt wordt. Ook zien zij zo welke doelen hierna behaald kunnen worden, en waar de komende periode dus aan wordt gewerkt.
Ook de kinderen van leerjaar 3 werken aan doelen. Voor lezen werken zij met Veilig Leren Lezen, waar telkens weer nieuwe letters of letterclusters worden aangeboden. Ook wordt hier gewerkt aan spelling en schrijven. Voor rekenen wordt er gewerkt met Gynzy. Dit is een adaptief digitaal programma. Dit betekent dat het programma zich aanpast aan het niveau van de kinderen. Vindt een kind een soort som nog lastig, dan kan deze extra worden geoefend en worden dezelfde soort sommen nog een aangeboden. De juf kan dan ook goed zien wat er al goed gaat, en waar, en bij wie, er nog extra uitleg nodig is. Als er doelen zijn behaald, worden deze afgetekend in de doelenboekjes van Gynzy.
Aan het einde van de dag sluiten we altijd af in onze stamgroep. Het doen we de Check-out. Hoe voel je je na deze dag op school? Voel je je gewoon, blij of niet blij? En we bekijken ook weer of we successen kunnen vieren aan de hand van de klassenregels van de stamgroep.
We gaan ook allemaal twee keer per week in gymmen. Leerjaar 1-2 gaat 1 keer in de speelzaal op school gymmen en 1 keer in de Droge Mark (grote gymzaal) met een vakleerkracht gym. In de speelzaal gaat leerjaar 1-2 soms vrij spelen met alle klim-en klautermaterialen en de andere keer doen we weer een spelles of een dansles. In de grote gymzaal gaan we met allerlei vaardigheden aan de slag. Leerjaar 3 gaat twee keer per week gymmen in de Droge Mark, met een vakleerkracht gym. We vinden gym echt super leuk!
Naast het harde werken is er ook voldoende tijd voor ontspanning. Er wordt aan de motoriek gewerkt met de Onderbouwd doelen door middel van verschillende motorische vaardigheden. Zo maken we de mooiste knutselwerken. Er wordt ook gewerkt met de Techniektorens en het Kunstkabinet. En voor leerjaar 3 komt ook al verkeer aan bod. Zo werkt leerjaar 3 ook met Wijzneus, samen met leerjaar 4. 1 keer per week sluiten deze 2 leerjaren bij elkaar aan om te werken aan wereldoriëntatie.
Maar we doen ook nog een helemaal andere leuke dingen bij de Onderbouwunit:
· We gaan elk jaar in de herfst naar het bos, om op zoek te gaan naar allerlei mooie herfstspulletjes
· We hebben elk jaar een sportdag of een dag van de Koningsspelen, waarbij we laten zien hoe goed we al kunnen sporten
· We gaan ieder jaar een keertje naar de kinderboerderij.
· We proberen elk jaar met heel warm weer een spettermiddag te organiseren, waarin we in onze zwemkleding elkaar nat mogen spatten. Maar dan moeten de weergoden wel meewerken, natuurlijk!
· En natuurlijk hebben we ook heel veel andere feesten en vieringen op school, zoals: een Kinderboekenweek, een Cultuurweek, Kerstmis, Pasen, Carnaval en nog veel meer.
Nou dit is wel een beetje hoe het er bij de onderbouwunit aan toe gaat op de Toren. We doen natuurlijk nog veel meer leuke dingen, maar het is eigenlijk teveel om op te noemen. Je moet maar gewoon eens een kijkje komen nemen!
Middenbouwunit
Wij willen ons even voorstellen: wij zijn de Middenbouwunit! In het stukje hieronder zullen we jullie vertellen hoe we werken in de middenbouwunit.
Een schooldag bij ons ziet er ongeveer zo uit. We starten de dag in 2 stamgroepen, blauw en oranje. We beginnen altijd met de inloop. In de stamgroepen werken de kinderen van leerjaar 4-5-6 aan een inlooprooster. Ze gaan hier aan de slag met rekenen, spelling en lezen. De taak die de kinderen van leerjaar 4-5-6 doen, kiezen ze op hun inlooprooster. Hier staan verschillende taken op die ze mogen inplannen. Ondertussen krijgen kinderen in kleine groepjes extra instructie van de leerkracht van rekenen, spelling en lezen. Na de inloop checken we in. We vragen dan aan de kinderen hoe ze zichzelf deze dag voelen. Dat kan neutraal, blij of misschien niet blij zijn. Er is dan de mogelijkheid hier even over te praten en te kijken of we elkaar ergens mee kunnen helpen als dit nodig is. Soms sluiten we deze tijd in de stamgroep af met een KlasBouwer of TeamBouwer. De kinderen vertellen elkaar hier over het weekend, ontmoeten elkaar of leren elkaar nog beter kennen.
Als de muziek gaat spelen, gaan de kinderen naar een ander lokaal om op hun niveau aan de slag te gaan met de leerdoelen. Onze unit heeft 2 lokalen, een leerplein en een stiltelokaal. Waar de kinderen naartoe moeten, staat op hun rooster. Hier krijgen de kinderen rekenen, lezen, taal en spelling in hun eigen leerjaar en op hun eigen niveau. Voor rekenen wordt er gewerkt met Gynzy. Dit is een adaptief digitaal programma. Dit betekent dat het programma zich aanpast aan het niveau van de kinderen. Vindt een kind een soort som nog lastig, dan kan deze extra worden geoefend en worden dezelfde soort sommen nog eens aangeboden. De juf kan dan ook goed zien wat er al goed gaat, en waar, en bij wie, er nog extra uitleg nodig is. Als er doelen zijn behaald, worden deze afgetekend in de doelenboekjes van Gynzy. Ook spelling oefenen we na de les op onze Chromebook. Daarnaast werken we veel door middel van Coöperatief Leren. Hierbij leren de kinderen met verschillende structuren of werkvormen met én van elkaar. Zo leren we van en met elkaar en verwerken we de lesstof op een andere manier dan alleen in een werkboek.
Als de kinderen op het leerplein werken, werken zij aan hun weektaak. Hier staat per dag precies op welke taken zij kunnen maken. We hebben een onderwijsassistente, juf Malou, zij begeleidt de kinderen op het leerplein maar neemt ook groepjes kinderen apart om extra instructie te geven of verrijking aan te bieden. Dat is erg fijn! Juf Erica is een stagiaire onderwijsassistente en is ook veel op het leerplein bezig of helpt mee in de klassen.
Tussendoor hebben we een ochtendpauze waar we lekker buiten spelen en daarna fruit eten met onze stamgroep en de leerkracht die ons voorleest. En een middagpauze, ook met onze stamgroep, waarin we een gezonde lunch eten. We starten iedere middag met vrij lezen of begrijpend lezen. Dit is voor de leerkracht een moment om extra te lezen met een groepje kinderen.
’s Middags werken we 2x per week met Blink. Blink is een geïntegreerde methode van aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Blink daagt leerlingen uit om hun talenten te ontwikkelen en de wereld te ontdekken. Het stimuleert leerlingen om zoveel mogelijk zelf op onderzoek uit te gaan. We leren hier vaardigheden zoals; opzoeken van informatie op internet, maken van een presentatie of prezi, een interview houden en een samenvatting maken. Leerjaar 4 sluit op één van deze momenten aan bij leerjaar 3. Zij werken dan met de methode Wijzneus. Op de andere middag hebben zij extra lees- en rekentijd.
Eens in de week hebben we ‘Atelier’. We werken dan gedurende 10 weken binnen één domein. Bijvoorbeeld kunstkabinet, dans, techniek of muziek.
Op de overige middagen hebben we lezen, schrijven, muziek, verkeer en extra rekentijd.
Aan het einde van de dag sluiten we altijd af in onze stamgroep. Dan doen we de Check-out. Hoe voel je je na deze dag op school? Voel je je gewoon, blij of niet blij? Ook bespreken we dan of er al successen zijn, die horen bij de klassenregels van de eigen stamgroep. Heb je misschien iemand helpen opruimen terwijl je zelf al klaar was? Of heb je tijdens het werken de juiste stem gebruikt? Dit zijn voorbeelden van successen.
Daarnaast gaan we ook allemaal twee keer per week gymmen. Dit doen we in de Droge Mark, met een vakleerkracht gym.
Nou dit is wel een beetje hoe het er bij de middenbouwunit aan toe gaat op De Toren. We doen natuurlijk nog veel meer leuke dingen, maar het is eigenlijk te veel om op te noemen. Je moet maar gewoon eens een kijkje komen nemen!
Bovenbouwunit
Onze bovenbouwunit bestaat uit ongeveer 40 leerlingen, meerdere leerkrachten en een onderwijsassistent. Onze leerlingen uit de leerjaren 7 en 8 zijn verdeeld over twee stamgroepen. De dag start altijd met een inloop met daaropvolgend tijd in de stamgroep. Door middel van de check-in weten we hoe de leerlingen de dag zijn gestart. Ook wordt tijdens dit moment het groepsdoel van de week besproken en wordt er een coöperatieve werkvorm uitgevoerd.
Na de start van de dag, beginnen we elke ochtend met rekenen via Gynzy, onze online rekenmethode. De leerlingen weten door middel van hun doelenboekje aan welke doelen ze kunnen werken. De leerlingen kunnen via Gynzy zien of hun vaardigheid voldoende is, mocht dit zo zijn, kunnen ze het doel laten aftekenen door de leerkracht. Op deze manier proberen we de verantwoordelijkheid wat betreft hun leerproces te vergroten.
Het stukje eigenaarschap komt ook terug bij het werken met een weektaak, de leerlingen plannen met of zonder hulp van de leerkracht hun weektaak. Als ze opdrachten van de weektaak hebben afgerond, kunnen ze deze laten aftekenen bij de leerkracht.
Het ’t eam’ van de bovenbouwunit is samen verantwoordelijk voor alle leerlingen, dit is terug te zien aan het feit dat alle leerkrachten alle leerlingen onderwijs bieden. Onze leerjaren zitten wisselend bij de verschillende leerkrachten, zodat we ook elk kind elke dag zien.
Tijdens het fruit eten, wat we in de stamgroep doen, wordt er voorgelezen door de leerkracht. Hiermee proberen we het lezen te bevorderen en zorgen we voor een rustige sfeer tijdens het eten en drinken. Deze schoolafspraak is gemaakt n.a.v. een werksessie vanuit leerKRACHT.
Op maandag- en donderdagmiddag werken we met onze nieuwe methode Blink! In deze methode zijn alle wereldoriëntatie vakken geïntegreerd. Blink! is een methode waarbij de leerlingen onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de 21st century skills.
Contact

Basisschool de Toren
Witte Arend 2 • 4761 JA – Zevenbergen
0168 324 185 • info.toren@dewaarden.nl